Lakás és Gyermekotthonok

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat

Gönci Gyermekotthon

 

Szakmai vezető: Molnárné Sárvári Éva
Címe: 3895 Gönc Szolártsik Sándor utca 2/A.
Telefonszám: 06-46/592-061
E-mail Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

A Gönci Gyermekotthon 44 férőhellyel rendelkezik (kétágyas szobákkal) 2015 novembertől élünk új intézményünkben. A modern bútorokkal berendezett szobák, a hangulatos nappali mind-mind a családias légkört, igazi otthonos hangulatot biztosítja.

A gyermekotthon 4 csoportból áll.

  • Borostyán csoport - 12 fő
  • Barackvirág csoport - 12 fő
  • Hanga csoport - 12 fő
  • Amadé csoport - 8 fő

A csoportokban 5-5 felnőtt biztosítja a nyugodt, családias légkört. A gyermekotthonban élő gyermekek biztonságát biztosítja még 1 fő szakmai vezető, 1 fő gyermekvédelmi ügyintéző, 1 fejlesztőpedagógus, 1 pszichológus és 1 gépkocsivezető, aki a gyermekek utazásáért felelős. A gyermekek 3 éves kortól 18 éves korukig maradhatnak az otthonban, utána kérhetik az utógondozói ellátást, mely 24 éves korukig biztosítja a stabil hátteret számukra. A mindennapi feladatok meghatározója a házirend, mely életüket szabályozza. Óvodába, általános iskolába Göncön, középiskolába a megye más-más településein járnak a gyermekek. Az otthoni leckeírást a nevelők felügyelik, segítik. Fontos feladat a tanuláson kívül a háztartási munkák elsajátítása, melyek elvégzésébe a gyermekeket is bevonjuk. A szabadidő hasznos eltöltése kiemelt feladat. Sokat fociznak, túráznak a gyermekek. Több gyermekünk a városi sport club aktív tagjai, fociedzésekre, meccsekre, járnak. Aktívan részt veszünk a gyermekotthonok közötti foci kupában, ahonnan értékes érmeket, kupákat hoznak el gyermekeink. A csoportokban fontos feladat a közös, családias jelleggel megtartott ünnepek, melyre a gyermekek, a felnőttekkel közös sütéssel, főzéssel készülnek. Fontos nevelési feladatunk a családi kapcsolatok ápolása, gondozása. Gyermekeinket Miskolcra visszük a szülőkkel kapcsolatot tartani, de saját intézményünkben is lehetőség van arra, hogy találkozzanak rokonaikkal.

A gyermekotthon minden nap új kihívásokra ébred, dolgozik, változik és arra törekszik, hogy az itt töltött időt minél hasznosabban élménydúsabban töltsék a gyermekek.